
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ ca na celu opracowanie i wdroĆŒenie innowacyjnej technologii i organizacji uprawy kukurydzy wspartej biologicznie, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: Celem projektu byĆo opracowanie i wdroĆŒenie innowacyjnej technologii produkcji kukurydzy, ukierunkowanej na zwiÄkszenie plonów ziarna i biomasy, ochronÄ przed szkodnikami i fitopatogenami oraz zwiÄkszenie opĆacalnoĆci ekonomicznej produkcji.

Wyniki
W niniejszym projekcie opracowano innowacyjnÄ technologiÄ uprawy kukurydzy kierunkowanÄ na zwiÄkszenie plonów ziarna i biomasy, ochronÄ przed szkodnikami i patogenami grzybowymi oraz zwiÄkszenie opĆacalnoĆci ekonomicznej produkcji, która jest kompleksowym rozwiÄ zaniem bazujÄ cym na najnowszej wiedzy agrotechnicznej,biotechnologicznej, mikrobiologicznej i entomologicznej. Technologia ta jest dostosowana do
specyfiki uprawy kukurydzy oraz warunków ich wzrostu w klimacie Polski. Projekt realizowany byĆ przez konsorcjum zĆoĆŒone z: Politechniki Ćódzkiej, Instytutu Ogrodnictwa – PaĆstwowego Instytutu Badawczego, firmy JHJ Sp. z.o.o., firmy Euro Invest Group i Gospodarstwa Rolnego PaweĆ Skóra. W trakcie projektu zrealizowano 8 zadaĆ badawczych.Badania rozpoczÄto od izolacji 25 róĆŒnych morfologicznie szczepów bakterii przetrwalnikujÄ cych z gleby po uprawie kukurydzy, które nastÄpnie scharakteryzowano pod kÄ tem uzdolnieĆ enzymatycznych i wytypowano 5 szczepów o najwiÄkszej przydatnoĆci do biologicznej degradacji resztek poĆŒniwnych: Paenibacillus amylolyticus, Bacillus velezensis, Bacillus subtilis, Bacillus licheniformis, Bacillus cereus, Priestia megaterium. Szczepy te zidentyfikowano przy uĆŒyciu zaawansowanych metod biologii molekularnej. Kolejno ustalono optymalne warunki hodowli (skĆad poĆŒywki, pH poĆŒywki, czas hodowli, temperaturÄ, szybkoĆÄ wytrzÄ sania) dla uzyskania najwiÄkszego plonu biomasy i liczby przetrwalników badanych bakterii dla szczepów tworzÄ cych biopreparat. Po czym opracowano w skali przemysĆowej biopreparat w formie pĆynnej (ciesz pohodowlana) oraz staĆej (susz), którego skutecznoĆci i analizowano w warunkach laboratoryjnych, szklarniowych i rzeczywistych (w uprawach kukurydzy). Ustalono optymalne warunki przechowywania i utrwalania szczepów wchodzÄ cych w skĆad biopreparatu. Do aplikacji w warunkach rzeczywistych w uprawie kukurydzy zarekomendowano formÄ pĆynnÄ biopreparatu w dawce 20l/ha. Wykazano, ĆŒe zastosowanie biopreparatu zwiÄkszyĆo liczebnoĆÄ ogóĆu bakterii w glebie z pól po uprawie kukurydzy, a jednoczeĆnie nie zaburzyĆo struktury bioróĆŒnorodnoĆci gleby. Przeprowadzone badania wskazaĆy na wysokÄ skutecznoĆÄ bioprparatu, w przyspieszaniu dekompozycji resztek poĆŒniwnych w uprawach kukurydzy w warunkach szklarniowych. Zaobserwowano zwiÄkszenie ĆŒyznoĆci i wartoĆci biologicznej gleb, a finalnie zwiÄkszenie potencjaĆu plonotwórczego roĆlin kukurydzy (aktywnoĆci fizjologicznej, dynamiki wzrostu roĆlin oraz plonu biomasy kukurydzy) pod wpĆywem aplikacji opracowanego biopreparatu. Wykazano takĆŒe, ĆŒe zastosowanie herbicydów nie wpĆynÄĆo na ograniczenie aktywnoĆci biologicznej aplikowanych mikroorganizmów, a nawet po zastosowania odchwaszczania chemicznego, odnotowano ich wiÄkszÄ efektywnoĆÄ. Przyspieszony rozkĆad resztek poĆŒniwnych oraz zwiÄkszenie ĆŒyznoĆci gleby, dynamiki wzrostu i wyĆŒszy plon roĆlin pod wpĆywem jesiennej i wiosennej aplikacji testowanych mikroorganizmów uzasadnia ich stosowanie w wielkotowarowej produkcji kukurydzy jako innowacyjnej technologii uprawy kukurydzy wspartej biologicznie.

Fot. 1. RoĆliny kukurydzy ‘Calo’ uprawiane w glebie z resztkami poĆŒniwnymi nie traktowanymi mikroorganizmami (Kontr.) i traktowanymi nimi bez chemicznego odchwaszczania (Mikro.) oraz po zastosowaniu odchwaszczenia herbicydem Dragster Pak +Diablo 306 + adjutant Vivolt bez mikroorganizmów (Herb.) i po ich aplikacji do resztek poĆŒniwnych (Mikro.+Herb.).
â
W toku realizacji projektu:
1. Pozyskano 25 róĆŒnych morfologicznie szczepów bakterii przetrwalnikujÄ
cych z gleby po uprawie kukurydzy na ziarno i na kiszonkÄ.
â
2. Wyizolowane szczepy scharakteryzowano pod kÄ tem uzdolnieĆ enzymatycznych i wytypowano 5 szczepów o najwiÄkszej przydatnoĆci do biologicznej degradacji resztek poĆŒniwnych.
3. Analiza filogenetyczna, na podstawie caĆych genomów, umoĆŒliwiĆa zaklasyfikowano szczepów wyselekcjonowanych do produkcji bioprparatu do gatunków: Paenibacillus amylolyticus, Bacillus velezensis, Bacillus subtilis, Bacillus licheniformis, Bacillus cereus, Priestia megaterium.
4. Ustalono optymalne warunki hodowli (skĆad poĆŒywki, pH poĆŒywki, czas hodowli, temperaturÄ, szybkoĆÄ wytrzÄ
sania) dla uzyskania najwiÄkszego plonu biomasy i liczby przetrwalników badanych bakterii dla szczepów tworzÄ
cych biopreparat.
5. Opracowano w skali przemysĆowej biopreparat w formie pĆynnej (ciesz pohodowlana) oraz staĆej (susz), który analizowano pod kÄ
tem skutecznoĆci i bezpieczeĆstwa dziaĆania w warunkach laboratoryjnych, szklarniowych i rzeczywistych (w uprawach kukurydzy).
6. Ustalono optymalne warunki przechowywania i utrwalania szczepów wchodzÄ
cych w skĆad biopreparatu. Zarówno preparat w postaci pĆynnej jak i staĆej, odznaczajÄ
siÄ dobrÄ
stabilnoĆciÄ
w procesie przechowywania w warunkach przemysĆowych.
7. Na podstawie analiz zmian pH, stÄĆŒenia uwolnionych pierwiastków, suchej masy, suchej masy organicznej oraz ChZT gleby zarekomendowano formÄ pĆynnÄ
biopreparatu w jednokrotnej dawce wynoszÄ
cej 20l/ha do aplikacji w warunkach rzeczywistych w uprawie kukurydzy.
8. Wykazano, ĆŒe zastosowanie biopreparatu zwiÄkszyĆo liczebnoĆÄ ogóĆu bakterii w glebie z pól po uprawie kukurydzy, a jednoczeĆnie nie zaburzyĆo struktury bioróĆŒnorodnoĆci gleby. Ponadto z zastosowaniem metod biologii molekularnej udowodniĆo, ĆŒe opracowany biopreparat stymuluje wzmoĆŒonÄ
ekspresjÄ genów badanych bakterii powiÄ
zanych z metabolizmem wÄgla i azotu - kluczowymi cyklami biogeochemicznymi w glebie.
9. Przeprowadzone badania wskazaĆy na wysokÄ
skutecznoĆÄ bakterii: Bacillus subtilis, Bacillus licheniformis, Bacillus velezensis i Paenibacillus amylolyticus, w przyspieszaniu dekompozycji resztek poĆŒniwnych w uprawach kukurydzy w warunkach szklarniowych.
10. Wykazano zwiÄkszenie ĆŒyznoĆci i wartoĆci biologicznej gleb, a finalnie zwiÄkszenie potencjaĆu plonotwórczego roĆlin kukurydzy (aktywnoĆci fizjologicznej, dynamiki wzrostu roĆlin oraz plonu biomasy kukurydzy) pod wpĆywem aplikacji opracowanego biopreparatu.
11. Udowodniono zasadnoĆÄ aplikacji testowanych mikroorganizmów do resztek poĆŒniwnych w uprawach kukurydzy w produkcji wielkotowarowej.
12. Wykazano, ĆŒe zastosowanie herbicydów nie wpĆynÄĆo na ograniczenie aktywnoĆci biologicznej aplikowanych mikroorganizmów, a nawet po zastosowania odchwaszczania chemicznego, odnotowano ich wiÄkszÄ
efektywnoĆÄ.
13. Przyspieszony rozkĆad resztek poĆŒniwnych oraz zwiÄkszenie ĆŒyznoĆci gleby, dynamiki wzrostu i wyĆŒszy plon roĆlin pod wpĆywem jesiennej i wiosennej aplikacji testowanych mikroorganizmów uzasadnia ich stosowanie w wielkotowarowej produkcji kukurydzy.
14. Przygotowano poradnik zawierajÄ
cy praktyczne wskazówki i wytyczne dla Rolników uprawiajÄ
cych kukurydzÄ omawiajÄ
cy najwaĆŒniejsze zaĆoĆŒenia opracowanej „Innowacyjnej technologii uprawy kukurydzy wspartej biologicznie”
â