top of page

Wyniki

W niniejszym projekcie opracowano innowacyjną technologię uprawy kukurydzy kierunkowaną na zwiększenie plonów ziarna i biomasy, ochronę przed szkodnikami i patogenami grzybowymi oraz zwiększenie opƂacalnoƛci ekonomicznej produkcji, która jest kompleksowym rozwiązaniem bazującym na najnowszej wiedzy agrotechnicznej,biotechnologicznej, mikrobiologicznej i entomologicznej. Technologia ta jest dostosowana do

specyfiki uprawy kukurydzy oraz warunków ich wzrostu w klimacie Polski. Projekt realizowany byƂ przez konsorcjum zƂoĆŒone z: Politechniki Ɓódzkiej, Instytutu Ogrodnictwa – PaƄstwowego Instytutu Badawczego, firmy JHJ Sp. z.o.o., firmy Euro Invest Group i Gospodarstwa Rolnego PaweƂ Skóra. W trakcie projektu zrealizowano 8 zadaƄ badawczych.Badania rozpoczęto od izolacji 25 róĆŒnych morfologicznie szczepów bakterii przetrwalnikujących z gleby po uprawie kukurydzy, które następnie scharakteryzowano pod kątem uzdolnieƄ enzymatycznych i wytypowano 5 szczepów o największej przydatnoƛci do biologicznej degradacji resztek poĆŒniwnych: Paenibacillus amylolyticus, Bacillus velezensis, Bacillus subtilis, Bacillus licheniformis, Bacillus cereus, Priestia megaterium. Szczepy te zidentyfikowano przy uĆŒyciu zaawansowanych metod biologii molekularnej. Kolejno ustalono optymalne warunki hodowli (skƂad poĆŒywki, pH poĆŒywki, czas hodowli, temperaturę, szybkoƛć wytrząsania) dla uzyskania największego plonu biomasy i liczby przetrwalników badanych bakterii dla szczepów tworzących biopreparat. Po czym opracowano w skali przemysƂowej biopreparat w formie pƂynnej (ciesz pohodowlana) oraz staƂej (susz), którego skutecznoƛci i analizowano w warunkach laboratoryjnych, szklarniowych i rzeczywistych (w uprawach kukurydzy). Ustalono optymalne warunki przechowywania i utrwalania szczepów wchodzących w skƂad biopreparatu. Do aplikacji w warunkach rzeczywistych w uprawie kukurydzy zarekomendowano formę pƂynną biopreparatu w dawce 20l/ha. Wykazano, ĆŒe zastosowanie biopreparatu zwiększyƂo liczebnoƛć ogóƂu bakterii w glebie z pól po uprawie kukurydzy, a jednoczeƛnie nie zaburzyƂo struktury bioróĆŒnorodnoƛci gleby. Przeprowadzone badania wskazaƂy na wysoką skutecznoƛć bioprparatu, w przyspieszaniu dekompozycji resztek poĆŒniwnych w uprawach kukurydzy w warunkach szklarniowych. Zaobserwowano zwiększenie ĆŒyznoƛci i wartoƛci biologicznej gleb, a finalnie zwiększenie potencjaƂu plonotwórczego roƛlin kukurydzy (aktywnoƛci fizjologicznej, dynamiki wzrostu roƛlin oraz plonu biomasy kukurydzy) pod wpƂywem aplikacji opracowanego biopreparatu. Wykazano takĆŒe, ĆŒe zastosowanie herbicydów nie wpƂynęƂo na ograniczenie aktywnoƛci biologicznej aplikowanych mikroorganizmów, a nawet po zastosowania odchwaszczania chemicznego, odnotowano ich większą efektywnoƛć. Przyspieszony rozkƂad resztek poĆŒniwnych oraz zwiększenie ĆŒyznoƛci gleby, dynamiki wzrostu i wyĆŒszy plon roƛlin pod wpƂywem jesiennej i wiosennej aplikacji testowanych mikroorganizmów uzasadnia ich stosowanie w wielkotowarowej produkcji kukurydzy jako innowacyjnej technologii uprawy kukurydzy wspartej biologicznie.

kukurydza.png

Fot. 1. Roƛliny kukurydzy ‘Calo’ uprawiane w glebie z resztkami poĆŒniwnymi nie traktowanymi mikroorganizmami (Kontr.) i traktowanymi nimi bez chemicznego odchwaszczania (Mikro.) oraz po zastosowaniu odchwaszczenia herbicydem Dragster Pak +Diablo 306 + adjutant Vivolt bez mikroorganizmów (Herb.) i po ich aplikacji do resztek poĆŒniwnych (Mikro.+Herb.).

​

W toku realizacji projektu:


1. Pozyskano 25 róĆŒnych morfologicznie szczepów bakterii przetrwalnikujących z gleby po uprawie kukurydzy na ziarno i na kiszonkę. 

​

2. Wyizolowane szczepy scharakteryzowano pod kątem uzdolnieƄ enzymatycznych i wytypowano 5 szczepów o największej przydatnoƛci do biologicznej degradacji resztek poĆŒniwnych.


3. Analiza filogenetyczna, na podstawie caƂych genomów, umoĆŒliwiƂa zaklasyfikowano szczepów wyselekcjonowanych do produkcji bioprparatu do gatunków: Paenibacillus amylolyticus, Bacillus velezensis, Bacillus subtilis, Bacillus licheniformis, Bacillus cereus, Priestia megaterium.


4. Ustalono optymalne warunki hodowli (skƂad poĆŒywki, pH poĆŒywki, czas hodowli, temperaturę, szybkoƛć wytrząsania) dla uzyskania największego plonu biomasy i liczby przetrwalników badanych bakterii dla szczepów tworzących biopreparat.


5. Opracowano w skali przemysƂowej biopreparat w formie pƂynnej (ciesz pohodowlana) oraz staƂej (susz), który analizowano pod kątem skutecznoƛci i bezpieczeƄstwa dziaƂania w warunkach laboratoryjnych, szklarniowych i rzeczywistych (w uprawach kukurydzy).


6. Ustalono optymalne warunki przechowywania i utrwalania szczepów wchodzących w skƂad biopreparatu. Zarówno preparat w postaci pƂynnej jak i staƂej, odznaczają się dobrą stabilnoƛcią w procesie przechowywania w warunkach przemysƂowych.


7. Na podstawie analiz zmian pH, stÄ™ĆŒenia uwolnionych pierwiastków, suchej masy, suchej masy organicznej oraz ChZT gleby zarekomendowano formę pƂynną biopreparatu w jednokrotnej dawce wynoszącej 20l/ha do aplikacji w warunkach rzeczywistych w uprawie kukurydzy.


8. Wykazano, ĆŒe zastosowanie biopreparatu zwiększyƂo liczebnoƛć ogóƂu bakterii w glebie z pól po uprawie kukurydzy, a jednoczeƛnie nie zaburzyƂo struktury bioróĆŒnorodnoƛci gleby. Ponadto z zastosowaniem metod biologii molekularnej udowodniƂo, ĆŒe opracowany biopreparat stymuluje wzmoĆŒoną ekspresję genów badanych bakterii powiązanych z metabolizmem węgla i azotu - kluczowymi cyklami biogeochemicznymi w glebie.


9. Przeprowadzone badania wskazaƂy na wysoką skutecznoƛć bakterii: Bacillus subtilis, Bacillus licheniformis, Bacillus velezensis i Paenibacillus amylolyticus, w przyspieszaniu dekompozycji resztek poĆŒniwnych w uprawach kukurydzy w warunkach szklarniowych.


10. Wykazano zwiększenie ĆŒyznoƛci i wartoƛci biologicznej gleb, a finalnie zwiększenie potencjaƂu plonotwórczego roƛlin kukurydzy (aktywnoƛci fizjologicznej, dynamiki wzrostu roƛlin oraz plonu biomasy kukurydzy) pod wpƂywem aplikacji opracowanego biopreparatu.


11. Udowodniono zasadnoƛć aplikacji testowanych mikroorganizmów do resztek poĆŒniwnych w uprawach kukurydzy w produkcji wielkotowarowej.


12. Wykazano, ĆŒe zastosowanie herbicydów nie wpƂynęƂo na ograniczenie aktywnoƛci biologicznej aplikowanych mikroorganizmów, a nawet po zastosowania odchwaszczania chemicznego, odnotowano ich większą efektywnoƛć.


13. Przyspieszony rozkƂad resztek poĆŒniwnych oraz zwiększenie ĆŒyznoƛci gleby, dynamiki wzrostu i wyĆŒszy plon roƛlin pod wpƂywem jesiennej i wiosennej aplikacji testowanych mikroorganizmów uzasadnia ich stosowanie w wielkotowarowej produkcji kukurydzy.


14. Przygotowano poradnik zawierający praktyczne wskazówki i wytyczne dla Rolników uprawiających kukurydzę omawiający najwaĆŒniejsze zaƂoĆŒenia opracowanej „Innowacyjnej technologii uprawy kukurydzy wspartej biologicznie”

​

bottom of page