
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ ca na celu opracowanie i wdroĆŒenie innowacyjnej technologii i organizacji uprawy kukurydzy wspartej biologicznie, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: Celem projektu byĆo opracowanie i wdroĆŒenie innowacyjnej technologii produkcji kukurydzy, ukierunkowanej na zwiÄkszenie plonów ziarna i biomasy, ochronÄ przed szkodnikami i fitopatogenami oraz zwiÄkszenie opĆacalnoĆci ekonomicznej produkcji.

Data:
16 paĆșdziernika 2023 r.
â
TytuĆ:
Realizacja Etapu I operacji – dziaĆania JHJ Sp. z o.o.
â
„W ramach zadania realizowanego przez firmÄ JHJ przygotowane zostaĆo zgodnie z zaĆoĆŒeniami projektu zaplecze realizacji zadania. Przygotowano miejsce instalacji aparatury przeznaczonej do realizacji prac projektowych, tj. namnoĆŒenia, utrwalenia i konfekcjonowania preparatu bakteryjnego w skali pilotaĆŒowej, a nastÄpnie zakupiono i zainstalowano niezbÄdne wyposaĆŒenie. Zakupione zostaĆy wszystkie zaplanowane elementy, w tym zwĆaszcza stanowiÄ ce najistotniejszy element instalacji - zbiorniki fermentacyjne z akcesoriami. Po ich instalacji dokonano rozruchu i odbioru technicznego. Ten etap prac stanowiĆ szczególne wyzwanie z uwagi na zaawansowanie techniczne i duĆŒÄ liczbÄ podzespoĆów oraz automatyki. Przygotowano teĆŒ pozostaĆe elementy, w tym aparaturÄ pomiarowÄ , pompÄ ciepĆa, mieszalnik i inne. Dodatkowym utrudnieniem byĆa duĆŒa presja czasu, wynikajÄ ca z napiÄtego czasu realizacji zadania.
Po zakoĆczeniu odbioru technicznego oraz zwiÄ zanych z nim testów urzÄ dzeĆ procesowych i peryferyjnych, przystÄ piono do wĆaĆciwych prac majÄ cych na celu wytworzenie preparatu. Przekazane przez ZespóĆ Naukowców z Politechniki Ćódzkiej mikroorganizmy zostaĆy oĆŒywione, poddane kontrolnej identyfikacji metodÄ MALDI TOF oraz zdeponowane w zakĆadowej kolekcji. Przeprowadzono teĆŒ szereg przewidzianych planem badaĆ testów, zwiÄ zanych z okreĆleniem wymagaĆ i warunków hodowli przekazanych szczepów. Ustalono podstawowy skĆad podĆoĆŒa, który nastÄpnie modyfikowano w niezbÄdnym zakresie w zaleĆŒnoĆci od szczepu bakterii , a takĆŒe warunki hodowli z uwzglÄdnieniem doboru temperatury i pH podĆoĆŒa. Dobór skĆadu podĆoĆŒa hodowlanego stanowiĆ kluczowy etap przed przystÄ pieniem do prac w skali przemysĆowej i miaĆ z jednej strony zapewniÄ odpowiedni przyrost biomasy w moĆŒliwie krótkim czasie, a jednoczeĆnie sprzyjaÄ przetrwalnikowaniu bakterii. PozwoliĆo to na zweryfikowanie wymagaĆ zwiÄ zanych z dostÄpnoĆciÄ substancji odĆŒywczych i optymalizacjÄ skĆadu podĆoĆŒa namnaĆŒajÄ cego oraz ocenÄ kinetyki wzrostu w hodowlach bioreaktorowych. NastÄpnie, przeprowadzono skalowanie procesu, zwiÄ zane z doborem parametrów hodowli w skali kilkaset litrów, wymaganej do przygotowania preparatu, do testów polowych, realizowanych przez rolnika oraz Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Preparat bakteryjny, o aktywnoĆci wspomagajÄ cej uprawÄ kukurydzy, przeznaczony do aplikacji na poletka badawcze oraz do dalszych prac badawczych, prowadzonych przez jednostki naukowe biorÄ ce udziaĆ w projekcie, zostaĆ namnoĆŒony, odpowiednio zabezpieczony oraz zapakowany i przekazany zgodnie z planem do odpowiednich konsorcjantów.
Z uwagi na zróĆŒnicowane wymagania wzrostu, poszczególne szczepy byĆy namnaĆŒane i utrwalane oddzielnie, a nastÄpnie z przygotowanego materiaĆu byĆ przygotowywany finalny preparat, skĆadajÄ cy siÄ z piÄciu szczepów, posiadajÄ cych odpowiedni profil aktywnoĆci wspomagania uprawy kukurydzy.
NiezaleĆŒnie od zakoĆczenia wspomnianych etapów prac, trwajÄ dalsze testy oraz prace nad optymalizacjÄ warunków wytwarzania preparatu oraz badania jego stabilnoĆci i zachowania aktywnoĆci w czasie, aby po zakoĆczeniu realizacji projektu umoĆŒliwiÄ skuteczne wytwarzanie biopreparatu, a w efekcie - systemu uprawy wspomaganej kukurydzy.”

UrzÄ dzenie do przygotowania biopreparatu