top of page
Biopreparat.jpg

Data: 

30 paĆșdziernika 2023 r.

​

TytuƂ: 

Realizacja Etapu I operacji – dziaƂania Politechniki Ɓódzkiej, Rolnika

​

„We wspóƂpracy z Rolnikiem, począwszy jeszcze od listopada 2022 roku, pobrano blisko 60 próbek zbiorczych gleby z dziaƂek po uprawie kukurydzy na ziarno i kiszonkę. W próbkach oznaczono liczbę bakterii tlenowych psychrofilnych oraz mezofilnych oraz bakterii przetrwalnikujących. Następnie wyizolowano dominujące szczepy, które scharakteryzowano morfologicznie i zidentyfikowano za pomocą testów biochemicznych API oraz metodą metabolicznego odcisku palca tzw. „metabolomic fingerprint”. Następnie wykonana zostaƂa analiza profilu i aktywnoƛci metabolicznej dla poszczególnych izolatów. Na podstawie charakterystyki biochemicznej wyselekcjonowano 6 szczepów bakterii przetrwalnikujących, które zidentyfikowano metodami genetycznymi. Finalnie wybrano 5 szczepów (odrzucając szczep potencjalnie patogenny) do konstrukcji biopreparatu skutecznego w rozkƂadzie resztek poĆŒniwnych po uprawie kukurydzy, dla których opracowano wydajną procedurę otrzymywania przetrwalników bakteryjnych i ich utrwalenia. Okreƛlono formę, skƂad oraz wstępne dawkowanie biopreparatu w postaci informacji dla Firmy JHJ oraz Rolnika. W paĆșdzierniku 2023 r. otrzymaliƛmy od Firmy JHJ wyprodukowany w skali przemysƂowej biopreparat (zdjęcie poniĆŒej), dla którego okreƛlamy obecnie trwaƂoƛć podczas przechowywania. Obecnie prowadzone są takĆŒe prace nad okreƛleniem zmiany w populacji mikroorganizmów, ich róĆŒnorodnoƛci gatunkowej i aktywnoƛci metabolocznej w próbkach gleby w warunkach laboratoryjnych, po zastosowania opracowanego biopreparatu. Badania te pozwolą wnioskować o mechanizmach oddziaƂywania oraz przeĆŒywalnoƛci wprowadzanych do gleby w postaci biopreparatów bakterii na populację mikroorganizmów juĆŒ zasiedlających glebę”.

Biopreparat.jpg

Biopreparat

bottom of page